Zamierzam wstawić moją Octawię na warsztat. Pisze tutaj bo chciałabym dowiedzieć się mniej więcej co sie z nią dzieje przed wizytą u "znachora". Ktoregoś dnia tak po prostu podczas jazdy sobie zgasla. Tak 3 moze 4 razy w ciągu pół roku (tyle ja mam). Miewała problemy z odpalaniem, postała 2-3 godz i ok. Zapaliła. Ostatnio doprowadza mnie do szalu. Chechłam i chechłam i nic. No namyśli się po godzinie wsiadam i odpala. Ledwo ale... jak nie dodam gazu to gaśnie. Wczoraj to samo. Wkońcu zapaliła smród spalenizny, dym z rury, na ziemi czarna plama pod rurą. Tarkocze jak traktor. Gdy zaczynam ruszać szarpie jakbym po kartoflisku jechala. Jak tylko przerzuci na gaz nie to auto! Gladziutko śmiga. Na bęzynie ledwo się toczy. Dziś rano skończyl mi się gaz. Masakra. Samochód zgasł po przejechaniu ok pół km. Ledwo się toczyl... jakoś odpaliłam z nogą na gazie bo inaczej mowy nie ma. Zatankowalam gazu no i super! Dziękowałam Bogu że odpaliła na CPN no i tylko przelaczy się na gaz tak jak mówie nie to auto! Aż strach ją gasić... bo niewiem czy znowu odpali. Co może byc przyczyną? Dziękuję z gory za odpowiedz.
Obstawiałbym nastawnik przepustnicy. Może wystarczy wgrać nastawy fabryczne, a jak nie to nowa przepustnica. Czyszczenie nie zawsze pomaga, zwykle na krótką metę.
Nie mam LPG, ale swego czasu też miałem problem z odpalaniem, za niskie obroty i bez przegazowania auto gasło.
Obroty na benzynie na luzie nie falują?
Obroty falują cały czas. Ostatnio zeby mi nie gasl (bo zapomnialam dodać że od kilku dni obroty -opocz tych wszystkich usterek spadaly do 0 i tylko jak jechał na luzie to gasł-bo obrotow nie bylo). Jezdzilam z nogą na gazie zeby wlasnie te obroty nie spadly. przepraszam za nieskladne pisanie. Teraz sięgają czasami 3000 bez gazu no kurcze ale nie gaśnie np na skrzyżowaniu. Więc czy benzyna czy gaz obroty faluja
miałem podobny przypadek w golfie też mi gasł podczas jazdy falowały obroty ale nie miałem gazu. gasł i zapalał za chwile sam i tak pare razy podczas jazdy. i tez nie chciał zapalic tylko za któryms razem jak mu sie umyslało. powodem był bendiks w rozruszniku i czujnik halla.
Komentarz